Ako ste se pitali kako treba da započnete kuckanje, kakva da bude prva poruka za dopisivanje – na pravom ste mestu! Za većinu nas slanje poruka tokom dana je normalno kao pranje zuba ili pripremanje večere nakon posla. Ne razmišljamo nužno o hiljadama porukicama koje smo slali između voljenih tokom godina. Samo nastavljamo da ih gradimo, jedna poruka za drugom.

Osim, naravno, ako smo tek počeli da ćaskamo sa nekim novim (možda potencijalnim partnerom). Ili pokušavamo da ponovo zapalimo razgovor sa voljenom osobom, starim prijateljem ili poznanikom. Međutim, početak nikada nije lak. Ako pokušavate da pronađete pravu prvu poruku za početak dopisivanja – mi ćemo vam pomoći.

Započinjanje kuckanja i prva poruka za dopisivanje zavisi od scenarija.prva poruka za dopisivanje srećna

Bilo bi sjajno da budete upoznati sa tipom ličnosti i komunikacijskih preferencija osobe kojoj pišete. Ako ste tek upoznali nekog novog, potrebno je da znate barem nešto o toj ličnosti. Ako uzmemo primer online profila za upoznavanje, tada je lako. U samom profilu osoba je napisala šta voli, šta traži, šta su joj interesovanja. Preko toga mi imamo makar mali uvid u interese i želje te osobe. To je ključno da bismo izbegli ustajalo kretanje napred-nazad.

Prednosti i nedostaci slanja poruka.

Svi znamo da lakoća slanja poruka čini ovo glavnim izborom komunikacije za mnoge ljude. Stručnjaci kažu da posebno može pomoći introvertima, onima koji su povučeniji u sebe. Ali većina nas ima iskustva sa lošim stranama te pogodnosti. Pre svega tu mislimo na lažno predstavljanje i nerazumevanje do kojeg dolazi kada se ton i kontekst izgube.

Istraživanja kažu da se samo sedam procenata komunikacije odvija kroz sadržaj poruke, dok se sve ostalo dešava kroz govor tela, ton glasa, naglasak i visinu tona. Slično tome, postoje neki razgovori koje je bolje voditi telefonom ili lično. Neki stručnjaci kažu da – ako ne možete da izrazite nešto u dve lake rečenice, onda je to preteška tema za dopisivanje.

Ali, kada je u pitanju izgradnja odnosa sa nekim novim – romantičnim ili ne – slanje poruka može biti korisno… i zabavno! Izazov je kako započeti razgovor na ovaj način, kakva da bude ta prva poruka. Naši stručnjaci nude nekoliko saveta koje treba imati na umu kada započinjete razgovor putem tekstualne poruke. Takođe se dotičemo toga šta ne treba raditi kada šaljete poruku nekom novom, jer svi znamo frustraciju poruke bez odgovora.

Kada je u pitanju prva poruka za dopisivanje – šta treba izbegavati.

Većina stručnjaka sa kojima smo razgovarali slažu se da treba izbegavati potencijalno teške teme. Njih sačuvajte za telefonski ili lični razgovor. Klonite se težih tema o statusu vaše veze, vašoj prošlosti, boli, ličnim pobedama i neslaganjima ili nesporazumima. Razlog za ovo je taj što se mnogo toga može lako izvući iz konteksta i dobiti pogrešnu konotaciju.

Takođe želite da izbegavate izjave koje su seksualno eksplicitne prirode, osim ako vam to oboma nije jedini cilj. Mada, čak i ako vam je oboma BAŠ to cilj, ipak treba početi opuštenije pa ići ka “tvrđim“ rečima. Početne poruke uvek treba da budu bezbrižne, inspirativne, radoznale i zabavne kako bi se stvorio prijateljski i zanimljiv dijalog. Obavezno se klonite kliše tema. Komentar o lepom vremenu neće mnogo unaprediti dopisivanje.

Druge stvari na koje treba obratiti pažnju.

Vaš ton, upotreba emodžija i kada je potrebno da se dopisivanje završi. Neki ljudi vole da šalju poruke zauvek, a vi možda nemate dovoljno prostora ili vremena da odgovarate. Uvek imajte plan da ljubazno prekinete komunikaciju. Naglašavamo na reč – ljubazno. Takođe, nakon početnih poruka, možda ćete shvatiti da razgovor ne vodi nikuda. Možda je vašem primaocu potrebno duže vreme (dan ili duže) da odgovori. Ili kada odgovori, nije posebno uključen u razgovor. Ovo bi moglo biti očigledno na osnovu njihovih kratkih odgovora (“da, ne, ok” itd.). To znači da nema poente dalje vršiti konverzaciju sa tom osobom.

Još jedan znak ćorsokaka je kada ste vi jedini koji pokrećete razgovore. Ne dobijanje nikakvog odgovora nakon nekoliko poruka takođe je znak da treba da idete dalje. Razgovor je koristan (i zabavan) samo ako su obe strane angažovane. Ako je to jednosmerna ulica, u redu je da prekinete ćaskanje.

Početni tekstualni razgovori – prva poruka za dopisivanje.prva poruka za dopisivanje kuckanje

Slanje SMS-a nekom novom uključuje kontinuirani dijalog o zajedničkim interesima, pronalaženje zajedničkog jezika i učenje o toj osobi. Potrebno je neko vreme da se upozna nečiji stil komunikacije. Možda bi bilo najbolje da na početku pitate: „Više voliš da šalješ poruke ili da razgovaraš telefonom?“ Ili „Možeš li da pišeš dok si na poslu; kada je najbolje vreme da ti pišem?“

Ključ za početak razgovora je da budete zainteresovani za tu osobu, a da ne ispadnete anksiozni ili da očajnički tražite pažnju. Budite lagani, pokažite da imate istinsko interesovanje tako što ćete se obratiti pitanjima koja omogućavaju odgovore sa više od jedne reči.

Primeri prvih poruka: Kako biste sebe opisali u tri reči?
Ja sam lav, a šta ste vi u horoskopu?
Šta ste želeli da budete kada ste bili dete?
Ko vam je uzor?
Šta je pozitivan vrhunac vašeg dana do sada?
Ja ne mogu bez mog telefona… Koju stvar vi nosite svuda gde idete?
Obožavam svoje ribice, imate li vi nekog kučnog ljubimca?
Šta radite pre spavanja?
Kako definišete uspeh?

Izdvajamo za vas ...

Don`t copy text!